nagrada_2015

Dodijeljene nagrade mladim povjesničarima

Datum objave: 12.10.2015.

Treću godinu zaredom dodijeljene nagrade za najbolji rad mladih povjesničara.

Koncem rujna 2015. Povjerenstvo u sastavu dr. sc. Zlata Živaković-Kerže, dr. sc. Stanko Andrić, dr. sc. Suzana Leček, dr. sc. Robert Skenderović i dr. sc. Milan Vrbanus između pristiglih radova na Natječaj za “Nagradu za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje u 2015.” izabralo je sljedeće radove:

 1. nagrada:

Marko KEVO:
Hrvatsko-srbijanska granica kao sjeme razdora između hrvatskog i vojvođanskog partijskog vodstva tijekom Drugog svjetskog rata

2. nagrada:

Mihael SUČIĆ:
Između potencijala i stvarnosti – demografska kretanja i stočarsko-ratarski problemi trgovišta Valpovo u prvoj polovici 18. stoljeća

3. nagrada:

Hrvoje PAVIĆ:
Ivan Kapistran I. pl. Adamovich de Csepin (1726. – 1808.)

Trojica najboljih dobili su nagrade i prigodne poklone na današnjoj svečanosti koja je upriličena u brodskoj podružnici Hrvatskog instituta za povijest.

Prvonagrađeni Marko Kevo istaknuo je kako je o spomenutoj temi razmišljao nekoliko posljednjih godina. Osnova rada bila mu je diplomski rad koji se jednim dijelom doticao teme. Tema ga je zainteresirala zato što je i on sam iz tog kraja, odnosno iz Iloka, te je upoznat s dosta o problemima razgraničenja između dviju država i zato što sama tema nije toliko znanstveno istražena.

„To je svojevrsna demografsko-okolišna tema, odnos običnih ljudi i predaka s okolišem, odnosno kako je on utjecao na njih i poimanje gospodarstva, te kako je stočarstvo i ratarstvo imalo uspone i padove nakon odnosa”, naglasio je drugonagrađeni Mihael Sučić.

Konačno, Hrvoje Pavić, koji je zaslužio treću nagradu, rekao je kako je radom pokušao determinirati biografske podatke Ivana Kapistrana, te kako je prikazao njegove gospodarske aktivnosti. Najpoznatiji je po svom gospodarskom pravilniku kako se gospodarilo na feudalnom dobru iz 1774. godine, no uspio je pronaći još nekoliko pravilnika koji su pisani za valpovačko vlastelinstvo koje je držao u zakupu.

S obzirom da Podružnica već treću godinu dodljeljuje ovu nagardu, predstojnik Podružnice dr. Stanko Andrić je pojasnio: „Kada gledamo neke druge struke, kulturne grane i aktivnosti, postoje razne nagrade raznih ustanova, ali povijesna struka je jedna od humanističkih struka gdje takvih stvari nedostaje”.

 

nagrada_2015

 

Prilog SBTV-a o dodjeli nagrada:

filmska_traka

Zadnje novosti

OBAVIJEST o radu Knjižnice Podružnice HIP-a

Knjižnica Podružnice od 11. svibnja 2020. radi za vanjske korisnike po uobičajenom radnom vremenu od 9-15 sati. Molimo da se korisnici prethodno najave telefonski ili e-mailom.

Zadnja izdanja

Rudina naslovnica
naslovnica tombor
Jelas-Gradovi-korice

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.