zapisnici_bio

Promocija suizdanja Državnog arhiva u Vukovaru i Podružnice

Datum objave: 02.06.2014.

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u četvrtak 5. 6. u 12,00 sati održana promocija knjige „Brodska imovna općina” u nakladi Državnog arhiva u Vukovaru i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Knjiga svjedoči o ustroju prvih modernih šumarskih organizacija na području koje je pokrivala bivša graničarska Brodska pukovnija, te neraskidivim sponama koje su te šumarske organizacije povezivale s javnim životom slavonskog kraja. Osim što su imovne općine skrbile o uzgoju i iskorištavanju šuma, one su opskrbljivale stanovništvo graničarskog područja (pravoužitnike) ogrjevnim i građevnim drvetom za gradnju kuća, mlinova i drugih objekata. Svojom su građom, pa i novčanim sredstvima, pomagale općinske i druge javne gradnje, a Brodska je imovna općina – kao materijalno najbogatija imovna općina – imala i svoju zakladu kojom je novčano potpomagala školovanje djece pravoužitnika, sudjelovala u osnivanju poljoprivrednih škola i drugih zavoda, financirala je izgradnju objekta Šumarskog doma u Zagrebu, neko je vrijeme bila vlasnikom pleterničkoga vlastelinstva, gdje je dala izgraditi brojne gospodarske objekte, i dr.

Svjedoči, među ostalim, o bogatoj povijesti šumarstva ovog kraja i važnosti koje su šume imale u gospodarstvu ali i u javnome životu od 19. stoljeća do danas, a vrijednost joj daje i činjenica što obrađuje arhivsko gradivo jedine dokumentarno sačuvane imovne općine u Hrvatskoj.

Knjigu su priredili arhivisti Stjepan Prutki i Zlatko Virc.

Pozivnica promocija Zapisnici

zapisnici_promocija

 

Zadnje novosti

OBAVIJEST o radu Knjižnice Podružnice HIP-a

Knjižnica Podružnice od 11. svibnja 2020. radi za vanjske korisnike po uobičajenom radnom vremenu od 9-15 sati. Molimo da se korisnici prethodno najave telefonski ili e-mailom.

Zadnja izdanja

Rudina naslovnica
naslovnica tombor
Jelas-Gradovi-korice

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.