O Podružnici

Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu sastavna je jedinica Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Zagrebu.

Podružnica postoji od 1996. i radi na temelju Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Statuta Hrvatskog instututa za povijest u Zagrebu.

Unutarnje ustrojstvo Podružnice čine znanstveni odjeli Podružnice i stručna služba Podružnice.

Podružnica se nalazi u u Slavonskom Brodu, u Ulici A. Starčevića br. 8. Raspolaže s oko 300 m2  radnog prostora, raspoređenog na devet ureda za znanstvenike i administraciju, čitaonicu, knjižnicu, depo za vlastita izdanja te pomoćne prostorije.

Navedeni prostor Podružnici je na korištenje dao Grad Slavonski Brod. Znanstvenici u Podružnici stoga su zahvalni gradu Brodu, kao i Brodsko-posavskoj županiji, na njihovoj trajnoj spremnosti da  radnim prostorima omoguće i novčanim sredstvima podupru rad ustanove koja je istraživačko središte povijesne znanosti za čitavu sjeveroistočnu Hrvatsku.

Istočni dio kontinentalne Hrvatske u domaćoj je povijesnoj znanosti donedavna bio relativno slabo i uglavnom nesustavno proučavan. Neravnoteža u regionalnom razvoju sustava znanosti postupno se mijenja tek od polovice 20. stoljeća i osobito od uspostave samostalne Republike Hrvatske. U tom pozitivnom procesu sada kao važan čimbenik sudjeluje i slavonska Podružnica Hrvatskog instituta za povijest, koja je danas u ovom dijelu zemlje jedina istraživačka ustanova takvog karaktera, veličine i značaja, ne samo u povijesnoj znanosti, nego i u humanističkim znanostima uopće.

brod_sava

Zadnja izdanja

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Fiksni tečaj konverzije:
1 € = 7.53450 Kn

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.