Crkva i država: dopisivanje i razgovori između predstavnika Katoličke crkve i komunističke državne vlasti u Jugoslaviji. Sv. I. (1945.-1952.)

Težina 1.1 kg
Autor

Miroslav Akmadža

Godina izdanja

2008.

Uvez

Tvrdi

Broj stranica

823

Format

25 cm

ISBN

978-953-6659-38-8

Suizdavači

Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“, Zagreb

Cijena: 9,52  (71,73 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

Nakon višegodišnjeg istraživanja odnosa Katoličke crkve i komunističkog režima, dr. Miroslav Akmadža objavio je svoje najnovije djelo na tu temu pod naslovom  Crkva i država: dopisivanje i razgovori između Katoličke crkve i komunističke državne vlasti u Jugoslaviji. Znanstvenoj i široj javnosti autor pruža na uvid obrađeno arhivsko gradivo koje se odnosi na dopisbu (korespondenciju) Katoličke crkve i države u vrijeme komunističke vladavine. Zbog opsežnosti gradiva, namjera je autora da ga objavi uz popratna objašnjenja u više svezaka po pojedinim vremenskim razdobljima. U ovom, prvom svesku (sadrži gotovo 500 raznih dokumenata) objavljena je korespondencija i razgovori u najtežem razdoblju, od dolaska komunista na vlast u svibnju 1945. (treba podsjetiti kako je nadbiskup Stepinac prvi puta uhićen već 17. svibnja 1945.) do prekida diplomatskih odnosa komunističke Jugoslavije sa Svetom Stolicom 17. prosinca 1952. To je razdoblje najgrubljih i najburnijih odnosa između Katoličke crkve i jugoslavenske komunističke vlasti.

 

Korespondencija je prikazana po godinama od 1945. do uključivo 1952.: opća korespondencija donosi dokumente za to razdoblje iz gotovo svih hrvatskih biskupija, dok predmetna korespondencija donosi dokumente po pojedinim područjima, koji očituju područja nasilja unutar navedenih godina.