Osječka sjećanja. Njihov život u našem sjećanju, 1. dio

Težina 0.9 kg
Autor

Zlata Živaković-Kerže

Godina izdanja

2009.

Uvez

Tvrdi

Broj stranica

384

Format

16 cm

ISBN

978-953-6659-48-7

Suizdavači

Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek i Studio HS Internet d.o.o., Osijek

Cijena: 6,67  (50,26 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

U ovoj knjizi, kako i podnaslov najavljuje, objavljujem podatke o životu poznatih i manje poznatih Osječana; ne cjelovite životopise, nego naznake o onome čime su na raznim područjima ostavili zapažen trag. Knjiga je plod nakana dugih više od deset godina i, dakako, u tom razdoblju fragmentarnog pisanja / istraživanja i predavanja o životu i djelovanju istaknutih i manje istaknutih Osječana.

Sadržaj knjige je po tome još jedan prilog za proučavanje povijesti Osijeka, pri čemu nosi pečat osobne prosudbe, o tome tko su poznati i manje poznati Osječani. Ovoj knjizi, kao i prethodnim Svašticama, nije bila svrha, a kako bi to i moglo, obuhvatiti sve istaknute osobe. Stoga sam nastojala predočiti čitateljstvu – na jednostavan način te, koliko se moglo – korektnim izborom podataka uvrstiti Osječane, bilo po rođenju, ili zbog dugogodišnjeg života u Osijeku i sličnih razloga, koji su u proteklim razdobljima – stoljećima, desetljećima i
godinama – ostavili zapažen trag u gospodarskom, kulturnom, društvenom, zdravstvenom, znanstvenom, prosvjetnom, sportskom i inom životu grada na Dravi. Pri tome su temeljni kriteriji bili da više nisu živi i da su pripadali (po rođenju, smrti ili djelovanju) u 19. ili 20.
stoljeće. Budući da knjiga ima ograničen broj stranica i malog je formata, svjesna sam da je obuhvatila mali izbor biografija, tj. osoba u našem sjećanju; ali ovo je 1. dio onoga što bih htjela učiniti u sklopu ovog nauma pa je ova knjiga golem poticaj za nastavak istraživanja i
objavljivanje sljedećih izdanja na tu temu. I ovaj put sam uz svaki prilog / životopis, u želji da čitatelji saznaju i više od onoga što sam napisala, navela ili vrelo ili literaturu ili kazivača da se čitatelji ako hoće i time posluže. Na kraju: bit ću zahvalna svakom čitatelju koji bi mi na prikladan način predočio neki bitan podatak uz ovdje objavljene crtice o životu Osječana koji bi svakako valjalo zabilježiti.

Dr. sc. Zlata Živaković-Kerže

Knijga je ilustrirana pastelima Dalibora Pavića i Helene Halilović na koje se osvrnuo prof.dr.sc. Bogdan Mesinger.

Uz knjigu izdan je i komplet od 12 razglednica s motivima Osijeka slikara Dalibora Pavića.