Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. – Dokumenti (knjiga 2): Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (1990.-1991.)

Autor

Mate Rupić (ur.)

Godina izdanja

2007.

Uvez

Tvrdi

Broj stranica

XI + 401

Format

25 cm

ISBN

978-953-6659-30-2

Suizdavači

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb

Cijena: 5,31  (40,01 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

Nema na zalihi

U nastojanju da upozori na gradivo iz Domovinskoga rata koje se čuva u Centru i da ga učini što dostupnijim istraživačima i cijelokupnoj javnosti, Centar je pokrenuo seriju zbornika dokumenata pod naslovom RepublikaHrvatska Domovinski rat – Dokumenti. Gradivo tzv. Republike Srpske Krajine objavljeno u ove dvije knjige svjedoči o oružanoj pobuni Srba u Hrvatskoj 1990. te o agresiji Oružanih snaga SRFJ (JNA i TO Srbije, Crne Gore i BiH) i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku 1991., odnosno o ulozi i odgovornosti jugoslavenskog, srbijanskog i crnogorskog vodstva za događaje u Hrvatskoj početkom 90.-tih godna prošlog stoljeća.

Posebno su objavljeni dokumenti vojne provenijencije (knjiga 1), nastali djelovanjem Jugoslavenske narodne armije (Vojske Jugoslavije) i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj, a posebno dokumenti paradržavnih tijela vlasti, političkih stranaka i ostalih civilnih ustanova (knjiga 2), koje su pobunjenici osnovali s ciljem izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske i njegova pripajanja Republici Srbiji, odnosno novoj velikoj srpskoj državi. Prva knjiga dokumenata vojne provenijencije obuhvaća razdoblje od 1. veljače 1990. do kraja 1991. godine. Započinje zapoviješću načelnika Generalštaba OS SFRJ za oduzimanje oružja TO SR Hrvatske, a završava zapoviješću za planiranu napadnu operaciju JNA „Udar-91“ s ciljem zauzimanja Zadra i odsijecanja juga Hrvatske. Druga knjiga dokumenata obuhvaća razdoblje od 27. siječnja 1990. do 31. prosinca 1991. godine. Započinje govorom jednog od čelnika Srpske demokratske stranke Jovana Opačića nad jamom “Kuk”, a završava „Zapisnikom sa 19. sjednice Vlade Republike Srpska Krajina“ održane 31. prosinca 1991. godine. Sadržaj navedenih dokumenata trebao bi povjesničarima i svim zainteresiranima pomoći u razumijevanju tijeka povijesnog procesa i okolnosti stvaranja suvremene hrvatske države. To je razdoblje u kojem je političko vodstvo Srba u Hrvatskoj, uzdajući se u potporu srbijanskih političara i u snagu prosrpske JNA, potaknulo svoje sunarodnjake na pobunu protiv demokratski izabrane vlasti u Hrvatskoj, prouzročivši tako stradanje i patnju brojnih građana Hrvatske.