To sam radio u ratu, sine (zapadna Slavonija 1990.-1995.)

Težina 1.1 kg
Autor

Toni Hnojčik

Godina izdanja

2010.

Uvez

Tvrdi

Broj stranica

259

Format

30 cm

ISBN

978-953-7439-27-9

Suizdavači

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb

Cijena: 14,29  (107,67 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

Nemilosrdna ratna dokumentaristika i istančana empatija umjetnika fotografije – tako se može opisati fotomonografija »To sam radio u ratu, sine« daruvarskog ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika, koju je ovih dana objavio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.
Hnojčik je fotoaparatom dokumentirao cijeli rat i poraće u zapadnoj Slavoniji: dekadenciju socijalizma potkraj osamdesetih, prve mitinge i osnivanje stranaka na prijelomu desetljeća, strašna razaranja 1991., povratak u razoreni Pakrac i Lipik, do oslobađanja u »Bljesku« 1995. Hnojčik, Čeh i svojedobni praški student, dostojan je nastavljač tradicije praške škole fotografije, koja i u najtežim ljudskim situacijama traga za empatijom i solidarnošću, pa čak i humorom.

 

Njegove fotografije odišu razumijevanjem ljudskih tragedija, ali i odlučnošću da se dokumentiraju čak i najteže ratne bestijalnosti. Sve je to vidljivo na stotinama fotografija objavljenih u Hnojčikovoj knjizi: tu su fotografije tijela raskomadanih granatama, ali i najsuptilniji izrazi lica opterećenih patnjom; fotografije ratnih akcija, pucnjave i ranjavanja, ali i emotivni trenuci povratka u razrušene kuće, nabijeni tugom, nadom, odlučnošću… Toni Hnojčik, kojega su novinari nazvali »dobrim duhom zapadne Slavonije«, uistinu je dojmljivo dokumentirao najteže razdoblje u zapadnoj Slavoniji tijekom druge polovine dvadesetog stoljeća.

 

Boris Pavelić , HINA

ratnipakrac