Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: Pad Beograda 1521. godine i njegove posljedice za hrvatski povijesni prostor

Datum objave: 22.11.2021.

Hrvatsko katoličko sveučilište, 22. studenoga 2021.

U ponedjeljak, 22. studenoga 2021. s početkom u 9 sati u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem »Pad Beograda 1521. godine i njegove posljedice za hrvatski povijesni prostor«.
Izlagat će povjesničari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Austrije, a skup će pohoditi i beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, koji će predslaviti svetu misu u sveučilišnoj kapeli na početku skupa.
Znanstveni skup zajednički organiziraju Beogradska nadbiskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatski institut za povijest. Događaj povodom čije se 500. obljetnice skup organizira, opsada i pad Beograda pod vlast Osmanskog Carstva 1521. godine, jedna je od prekretnica u povijesti zemalja

srednje i jugoistočne Europe, jer je njime probijena linija obrane Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, a osmanskoj vojsci otvoren put prema Budimpešti i Beču. Događaji koji su uslijedili definirali su povijest hrvatskih zemalja tijekom sljedećih nekoliko stoljeća.
Izlagači će govoriti o uzrocima neuspješne obrane Beograda, poput političkog i diplomatskog stanja u tadašnjoj kršćanskoj Europi, te o osmanskoj strategiji. Posebna pažnja posvetit će se percepciji pada Beograda u tadašnjem kršćanskom i osmanskom društvu, te posljedicama tog događaja i načinu kako su se hrvatske zemlje, a i Ugarsko-Hrvatsko Kraljevstvo u cjelini, nastojali prilagoditi novonastaloj situaciji.

Znanstveni skup će se prenositi uživo na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na skupu sudjeluju i djelatnici Podružnice: dr. sc. Marija KARBIĆ, dr. sc. Stanko ANDRIĆ i dr. sc. Dino MUJADŽEVIĆ.

Zadnje novosti

Predstavljene »Scrinie Slavonice« 19 i 20 u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo, 23. 11. 2021.

Pročitajte više

Zadnja izdanja

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.