pročelje_zgrade

Povijest

Tijekom 1995. u Slavonskom Brodu pokrenuta je inicijativa za utemeljenje nove znanstvene jedinice regionalnog karaktera iz područja povijesnih znanosti. Na putu od ideje do realizacije trebalo je riješiti brojne probleme. Iako je ideju i program rada nove institucije podržala većina stručnjaka i znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj, kao i mjerodavne službe slavonskih gradova i županija, ta je potpora ostala uglavnom na deklarativnoj razini.

Program rada nove znanstvene jedinice, s temeljnom zadaćom istraživanja prošlosti istočne Hrvatske (Slavonije, Srijema i Baranje), dobio je odgovarajuću potporu jedino u Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Osnivanje Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu omogućili su: Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija, Hrvatski institut za povijest iz Zagreba te Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

Uz suglasnost Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, Hrvatski institut za povijest iz Zagreba donio je 4. lipnja 1996. odluku o utemeljenju svoje Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu.

Dana 21. lipnja 1996. Ministarstvo znanosti i tehnologije te Grad Slavonski Brod i Županija Brodsko-posavska sklopili su međusobni Ugovor o financiranju Podružnice. Prema tom Ugovoru, u financiranju rada Podružnice trebaju sudjelovati Ministarstvo s 50% te Županija i Grad s 50% sredstava.

svecanopotpisivanje

U sudski registar Trgovačkog suda Podružnica je upisana 11. listopada 1996. Formalno-pravni postupci vezani za proces utemeljenja završili su 20. veljače 1997. godine. Do toga dana Podružnica je djelovala u sastavu Muzeja brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.

Osim sudjelovanja u financiranju, Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija osigurali su za rad Podružnice prostor od oko 300 m2 u središtu grada (Ulica A. Starčevića 8), zajedno s postojećom opremom i bogatom stručnom knjižnicom, u kojem je do 1991. djelovao bivši Centar za povijest Slavonije i Baranje.

Podržavajući proces decentralizacije znanstvenih institucija, Hrvatski institut za povijest iz Zagreba  utemeljio je te kontinuirano stručno i tehnički pomaže rad Podružnice.

Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske financira redoviti rad kao i ugovorene znanstvene projekte Podružnice te podmiruje školarine znanstvenih novaka iz Podružnice.

Od utemeljenja do kraja 2011. godine Podružnicu je kao predstojnik (voditelj) vodio dr. sc. Mato Artuković. U tom razdoblju Podružnica se u velikoj mjeri stručno ekipirala, stvorivši znanstveni kolektiv od petnaestak znanstvenika, znanstvenih novaka i stručnih suradnika. Izgrađen je respektabilan izdavački program, s desecima objavljenih znanstvenih knjiga i vlastitim znanstvenim časopisom. Istraživači iz Podružnice objavili su velik broj knjiga i radova o širokom spektru tema iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje, kao i općenito nacionalne povijesti. Podružnica je organizirala sedam znanstvenih skupova s objavljenim zbornicima. U cjelini, udareni su čvrsti temelji uspješnom budućem radu ustanove.

Zadnje novosti

NATJEČAJ za izbor na znanstvena radna mjesta

Raspisan Natječaj za izbor na sljedeća znanstvena radna mjesta na neodređeno puno radno vrijeme (40 sati tjedno):

1. znanstveno radno mjesto znanstveni suradnik  – 1 izvršitelj/ica;
2. znanstveno radno mjesto znanstveni savjetnik  – 1 izvršitelj/ica.
Pročitajte više

Zadnja izdanja

Vino_zbornik_presvlaka
Korice Rat za Bosansku posavinu
Rudina naslovnica

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.