OSIJEK, 19. 10. 2017, FILOZOFSKI FAKULTET OSIJEK. MEÐUNARODNI INTERDISCIPLINARNI SKUP "REFORMACIJA U EUROPI I NJEZINI ODJECI".
snimio GOJKO MITIÆ

Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup „REFORMACIJA U EUROPI I NJEZINI ODJECI: POVODOM 500. OBLJETNICE LUTHEROVIH TEZA”

Datum objave: 23.10.2017.

Filozofski fakultet u Osijeku, 19. i 20. listopada 2017.

 

Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje bila je jedan od suorganizatora Međunarodnoga interdisciplinarnog znanstvenog skupa „REFORMACIJA U EUROPI I NJEZINI ODJECI: POVODOM 500. OBLJETNICE LUTHEROVIH TEZA”, koji se održao na Filozofskom fakultetu u Osijeku 19. i 20. listopada 2017. godine.

 

„Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u četvrtak je počeo dvodnevni međunarodni interdisciplinarni skup “Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza”. Organizatori su ovog skupa, uz Filozofski fakultet, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda, sveučilišni Odjel za kulturologiju i Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku. Interdisciplinarnost ovog skupa ogleda se u širokom rasponu tema iz različitih znanstvenih područja, od povijesti, filozofije, sociologije i teologije do književnosti i jezikoslovlja.

Nakon svečanog otvaranja skup je počeo plenarnim predavanjem prof. dr. sc. Matea Žagara s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje je nosilo naslov: “Jezik izdanja uraške tiskare u svjetlu ranonovovjekovnih koncepcija književnog jezika”. Urach (danas Bad Urach) je grad u Baden-Württembergu u Njemačkoj gdje je od 1561. do 1565. djelovala tiskara koja je izdavala hrvatske protestantske knjige na glagoljici, ćirilici i latinici.

Dekan Visokog evanđeoskog učilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Peter Kuzmič, istaknuo je kako je riječ o iznimno važnoj obljetnici, jer je Martin Luther sa svojih 95 teza pokrenuo, iako to nije bila njegova namjera, duhovnu revoluciju koja je promijenila lice Europe. Dodao je da su njegovo pozivanje na savjest, Sveto pismo i racionalni pristup stvarima najvažnije stečevine reformacije.

Na svečanom otvaranju skupa sudionicima su se kraćim govorima obratili osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, prof. dr. sc. Peter Kuzmič, ravnatelj brodske podružnice Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Stanko Andrić, zamjenik pročelnice sveučilišnog Odjela za kulturologiju, doc. dr. sc. Željko Pavić i dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Loretana Farkaš. D. Celing.”

Stranicu skupa možete pogledati ovdje.

Reformacija 500-plakat-finalpdf_fileProgramska knjižica

Zadnja izdanja

naslovnica zbornik
krivnja-i-kazna-presvlaka-def-press
povijest_podunavskih_Hrvata

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.