U Državnom arhivu u Osijeku predstavljen zbornik „Slavonske šume kroz povijest”

Datum objave: 15.04.2019.

pozivnica sume osijek

U Državnom arhivu u Osijeku Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest iz Slavonskoga Broda predstavila je u četvrtak, 11. travnja 2019. zbornik radova znanstvenog skupa s međunarodnim djelovanjem „Slavonske šume kroz povijest”, održanoga 1. i 2. listopadu 2015. u Slavonskom Brodu, u sklopu Istraživačkog projekta „Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. st”. Zbornik radova s toga skupa objavljen je 2017. godine.

Šume su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Hrvatske, a po očuvanosti i kvaliteti danas su naročito poznate slavonske šume hrasta lužnjaka. Slavonski je hrast lužnjak svjetsku slavu stekao sredinom 19. st., tada pogotovo slavljen kao izvrstan materijal za bačvarske dužice u Francuskoj. Od tada drvna industrija postaje važan element slavonskog gospodarstva, a njezin utjecaj vidljiv je u svim segmentima društva.

Na promociji su sudjelovali urednici zbornika, dr. sc. Dinko Župan i dr. sc. Robert Skenderović, te dr. sc. Stanko Andrić i dr. sc. Danijel Jelaš.

Zadnje novosti

Dr. sc. Dinko Župan dobitnik Plakete „Matija Petar Katančić”

Dr. sc. Dinko Župan ovogodišnji je dobitnik javnog priznanja Plaketa „Matija Petar Katančić” za doprinos u razvoju prosvjetnog, kulturnog i sveukupnog društvenog života Grada Valpova.

priznanje3

Zadnja izdanja

srittig
Zbornik Oriovcanin-korice-FINAL
zbio_2

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.