Pozivnica – Svetozar Rittig

Promocija knjige „Između partizana i pristojnosti”. Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)

Datum objave: 16.10.2019.

Pozivnica – Svetozar Rittig

Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je domaćin predstavljanju novog izdanja HIP-a, Podružnice Slavonski Brod „Između partizana i pristojnosti”. Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.). Pored autorice dr. sc. Margarete MATIJEVIĆ, knjigu su predstavili recenzent dr. sc. Stjepan MATKOVIĆ, te predstavnici (su)nakladnika Ilija RANIĆ (Plejada d.o.o., Zagreb) i dr. sc. Stanko ANDRIĆ (HIP).

 

 

Monografja o Svetozaru Rittigu, katoličkom svećeniku i političaru, jednom od „najkontroverznijih likova Crkve u Hrvata novijeg doba” iznimno je zanimljiva i sadržajna studija, koja ispunjava veliku prazninu u hrvatskoj historiografiji. Rittig je pučku školu svršio u Slavonskom Brodu, polazio je glasovitu travničku gimnaziju, a za svećenika je zaređen u Đakovu. Godine 1911. prelazi u Zagreb, gdje postaje urednik najznačajnijeg crkvenog glasila „Katolički list”, te postaje osobni tajnik nadbiskupa Antuna Bauera i predavač na Bogoslovnom fakultetu. Gotovo četvrt stoljeća vodio je Župu sv. Marka, najugledniju župu Zagrebačke nadbiskupije. Kraj Prvog svjetskog rata dočekao je kao politički Jugoslaven, ali federalist. U Drugom svjetskom ratu pridružuje se partizanima i postaje član ZAVNOH-a. Nakon rata nastavlja djelovati kao predsjednik Komisije za vjerske poslove, zastupnik i ministar. Temeljna je njegova misija bila da između Crkve i Partije ostvari „ako ne pomirbu, a ono bar suživot vjernika i komunista”. Osnovao je 1952. Staroslavenski institut u Zagrebu i bio njegov višegodišnji ravnatelj.

Više o promociji možete pročitati na SBplus.

 

SBTV prilog

 

Zadnje novosti

Dr. sc. Dinko Župan dobitnik Plakete „Matija Petar Katančić”

Dr. sc. Dinko Župan ovogodišnji je dobitnik javnog priznanja Plaketa „Matija Petar Katančić” za doprinos u razvoju prosvjetnog, kulturnog i sveukupnog društvenog života Grada Valpova.

priznanje3

Zadnja izdanja

srittig
Zbornik Oriovcanin-korice-FINAL
zbio_2

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.