Pozivnica – Svetozar Rittig

Promocija knjige „Između partizana i pristojnosti”. Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)

Datum objave: 16.10.2019.

Pozivnica – Svetozar Rittig

Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je domaćin predstavljanju novog izdanja HIP-a, Podružnice Slavonski Brod „Između partizana i pristojnosti”. Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.). Pored autorice dr. sc. Margarete MATIJEVIĆ, knjigu su predstavili recenzent dr. sc. Stjepan MATKOVIĆ, te predstavnici (su)nakladnika Ilija RANIĆ (Plejada d.o.o., Zagreb) i dr. sc. Stanko ANDRIĆ (HIP).

 

 

Monografja o Svetozaru Rittigu, katoličkom svećeniku i političaru, jednom od „najkontroverznijih likova Crkve u Hrvata novijeg doba” iznimno je zanimljiva i sadržajna studija, koja ispunjava veliku prazninu u hrvatskoj historiografiji. Rittig je pučku školu svršio u Slavonskom Brodu, polazio je glasovitu travničku gimnaziju, a za svećenika je zaređen u Đakovu. Godine 1911. prelazi u Zagreb, gdje postaje urednik najznačajnijeg crkvenog glasila „Katolički list”, te postaje osobni tajnik nadbiskupa Antuna Bauera i predavač na Bogoslovnom fakultetu. Gotovo četvrt stoljeća vodio je Župu sv. Marka, najugledniju župu Zagrebačke nadbiskupije. Kraj Prvog svjetskog rata dočekao je kao politički Jugoslaven, ali federalist. U Drugom svjetskom ratu pridružuje se partizanima i postaje član ZAVNOH-a. Nakon rata nastavlja djelovati kao predsjednik Komisije za vjerske poslove, zastupnik i ministar. Temeljna je njegova misija bila da između Crkve i Partije ostvari „ako ne pomirbu, a ono bar suživot vjernika i komunista”. Osnovao je 1952. Staroslavenski institut u Zagrebu i bio njegov višegodišnji ravnatelj.

Više o promociji možete pročitati na SBplus.

 

SBTV prilog

 

Zadnje novosti

Projekt „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“

Najveći projekt koji je odobren Gradu Valpovu u novijoj povijesti. Vrijednost projekta je 16.556.559,12 kn, a financiran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Na projektu su od svibnja 2019. radili Valpovački poduzetnički centar d.o.o. Valpovo i Upravni odjeli grada Valpova u suradnji s gradonačelnikom Matkom Šutalom i dr. sc. Dinkom Županom.

rekonstrukcija-1024x576

Pročitajte više

Zadnja izdanja

Rudina naslovnica
naslovnica tombor
Jelas-Gradovi-korice

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.