Gradiska-mlinovi_na_Savi_sezdesetih

Održan Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rijeka Sava u povijesti”

Datum objave: 23.10.2013.

U organizaciji Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje održan Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rijeka Sava u povijesti”.

Gradiska-mlinovi_na_Savi_sezdesetihZnanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rijeka Sava u povijesti”, koji je od 18. do 19. listopada 2013. u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, uz novčanu potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, organizirala Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instiuta za povijest, završio je posljednjim od 26 izlaganja na ovu jedinstvenu temu, koja je, na taj način, osvijetljena s različitih aspekata od rimskih vremena do Domovinskog rata. Na skupu je sudjelovalo 30 znanstvenika – povjesničara, arheologa i filologa iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Program skupa bio je podijeljen u pet sesija:
1) Rijeka Sava u antici i srednjem vijeku ; 2) Rijeka Sava u srednjem i ranom novom vijeku ; 3) Rijeka Sava u novom vijeku ; 4) Rijeka Sava u novom vijeku – nastavak ; 5) Rijeka Sava u XX. stoljeću.

Otvarajući skup, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jasna Turkalj naglasila je kako je ovaj skup prvi u nizu skupova koji će biti posvećeni rijekama koje život znače ljudima na području Slavonije, Srijema i Baranje.

U ime Gradske knjižnice Slavonski Brod – suorganizator skupa, prigodne riječi okupljenim izlagačima i gostima uputio je ravnatelj Ivan Stipić. O važnosti skupa za Gradsku knjižnicu i Grad Slavonski Brod, kako je spomenuo ravnatelj Stipić, najbolje govori podatak da je Slavonski Brod jedini europski grad koji ima glavni gradski trg na rijeci Savi, što je i djelatnike Gradske knjižnice navelo da skup o Savi uvrste, kao jedno od središnijh događanja, u program i proslavu Mjeseca hrvatske knjige.

plakat sava tisakIdejni začetnik skupa, predstojnik Podružnice dr. sc. Stanko Andrić, na početku svog obraćanja prisjetio se prošlogodišnjeg skupa o Josipu Matasoviću, kako je rekao, istaknutom i atipičnom povjesničaru iz ovoga kraja. Skup je na ovom istom mjestu, u jesen 2012., također u suradnji s Gradskom knjižnicom Slavonski Brod organizirala Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest. Skupom o Savi, nastavio je dr. Andrić, ostvaruje se namjera i nada vodstva Podružnice da svake godine u Slavonskom Brodu organizira po jedan veći znanstveni skup s međunarodnim sudionicima, koji će se baviti temama koje su u isto vrijeme slavonske, dakle, regionalne, ali i šire od toga. U skladu s ovom namjerom o samom skupu kazao je: „Danas otvaramo novi znanstveni skup, koji pripada tom nizu i koji posve odgovara navedenim kriterijima. Tema skupa je rijeka Sava, rijeka koja stoljećima tvori južnu granicu Slavonije, ali kod koje je ta činjenica samo jedna od mnogih podjednako važnih elemenata koji tvore njezinu povijesnu važnost i zanimljivost. Znamo danas već dovoljno dobro da se povijest ne može svesti na svoju političku dimenziju ili na zbirku političkih biografija, i ne odričući nipošto važnost političkoj povijesti, skupom, kakav je ovaj o Savi, želimo pokazati da u povijesti djeluju i drugi važni faktori, da su moguće i drukčije perspektive iz kojih se prošla zbivanja mogu plodonosno promatrati i tumačiti. Već je rečeno da, koliko nam je poznato, ovo je prvi skup na kojem će se pokušati cjelovito promotriti mjesto rijeke Save u povijesti ovog dijela Europe. Ta činjenica pomalo i začuduje. Danas i sutra ovdje neće biti rečeno sve što se može i sve što se treba reći o rijeci Savi u povijesti. Dapače, nadamo se da će se više tema otvoriti, nego zatvoriti, da ćemo ne samo ponuditi odgovore na neka pitanja, nego i postaviti barem isto toliko novih pitanja.”

 

Zadnje novosti

SNIŽENJE CIJENA svih izdanja Podružnice

Sva izdanja Podružnice, uključujući i sve brojeve časopisa „Scrinia Slavonica”, dostupna su po sniženim cijenama u periodu 1.11. – 31.12.2020.

sniženje

Pročitajte više

Zadnja izdanja

Korice Rat za Bosansku posavinu
Rudina naslovnica
naslovnica tombor

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.