Otvorena izložba “BARUN FRANJO TRENK – NOVO LICE LEGENDE”

Datum objave: 25.01.2021.

U povodu 310. obljetnice njegovog rođenja i 280. godišnjice Trenkovih pandura 22. siječnja 2021. u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je izložba “Barun Trenk – Novo lice legende” organizirana u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta.
izložba

Na izložbi su predstavljeni rezultati antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu Franje Trenka. Na temelju CT snimaka i uzoraka mekog tkiva izrađena je rekonstrukcija njegovog lika i virtualna animacija. Također, izneseni su i manje poznati detalji iz njegovog života – od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok…
Barun Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj, Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru osuđen je 1747. godine na smrtnu kaznu koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine.
S obzirom na to da je otac baruna Franje Trenka, pukovnik Ivan Trenk, bio zapovjednik brodske tvrđave (1723.-1732.) te da je u djetinjstvu i Franjo povremeno boravio u Brodu razlog je više što će ova dokumentarna, povijesna, edukativna izložba biti predstavljena i Brođanima.

 

trenck1

 

 

 

Svi posjetitelji mogu po sniiženoj cijeni kupiti knjigu „Memoari baruna Franje Trencka” koju je 2015. objavila Podružnica. 

 

Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2021. godine. Radno vrijeme: ponedjeljak – petak, 10 – 13 sati  ||  utorak i četvrtak,  17 – 19 sati  ||  nedjelja, 10 -13 sati.

Zadnje novosti

NATJEČAJ za izbor na znanstvena radna mjesta

Raspisan Natječaj za izbor na sljedeća znanstvena radna mjesta na neodređeno puno radno vrijeme (40 sati tjedno):

1. znanstveno radno mjesto znanstveni suradnik  – 1 izvršitelj/ica;
2. znanstveno radno mjesto znanstveni savjetnik  – 1 izvršitelj/ica.
Pročitajte više

Zadnja izdanja

Vino_zbornik_presvlaka
Korice Rat za Bosansku posavinu
Rudina naslovnica

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.