Predavanje dr. sc. Dinka Župana u Centru HAZU u Vinkovcima | 8.3.2019.

Datum objave: 11.03.2019.

Dora

U organizaciji Centra za znanstveni rad u Vinkovcima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predavanje je održao dr. sc. Dinko Župan, viši znanstveni suradnik, iz Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu. Tema je bila “Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja”.

Dr. sc. Dinko Župan govorio je o lektiri Dore Pejačević, hrvatske skladateljice iz slavne grofovske obitelji Pejačevića iz Našica. Rekonstruirajući njezin dnevnik čitanja, vrhunsku skladateljicu Doru Pejačević predstavio je i kao vrhunsku čitateljicu odnosno intelektualku na koju su utjecale ideje onodobnih filozofa Arthura Schopenhauera, Sørena Kierkegaarda, Friedricha Nietzschea, ali isto tako i uglednih književnih imena kao što su Oscar Wilde, Henrik Ibsen, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, a osobito Karl Kraus, njemački književnik s kojim je i prijateljevala. Dora Pejačević, moglo se čuti, nije uglazbljivala pjesme hrvatskih pjesnika nego većinom njemačkih i austrijskih, a opću naobrazbu stekla je u svom obiteljskom dvorcu u Našicama. Spoznaje iz područja filozofije, književnosti i drugih širila je čitanjem, lektirom. To govori, istaknuo je dr. sc. Župan, o važnosti čitanja u procesu samoobrazovanja.

Uvodno nazočne je pozdravila dr. sc. Anica Bilić, upraviteljica vinkovačkog Centra HAZU, koja je istaknula kako je predavanje dvostruko motivirano. Jedan je motiv bio spomen na godišnjicu smrti Dore Pejačević, koja je preminula 5. Ožujka 1923. godine, a drugi Dan žena, 8. ožujka. Spajanjem ova dva termina željelo se skrenuti pozornost na prava žena i na vrhunske žene koje su u svoje doba zauzimale istaknuta mjesta u javnom, kulturnom i umjetničkom životu.

U programu je sudjelovao Vokalni ansambl Stretta, soprani Ivana Vrselja i Aleksandra Stočko, korepeticija i mezzosopran Irena Štimac Ogrić, korepeticija, mezzosopran i umjetnička voditeljica Ivana Tuškan.

 

Doc5

Zadnje novosti

OBAVIJEST o radu Knjižnice Podružnice HIP-a

Knjižnica Podružnice od 11. svibnja 2020. radi za vanjske korisnike po uobičajenom radnom vremenu od 9-15 sati. Molimo da se korisnici prethodno najave telefonski ili e-mailom.

Zadnja izdanja

naslovnica tombor
Jelas-Gradovi-korice
ARTUKOVIC_Rasprave_KORICE - Web

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.