DSC_0612 - Copy

Predstavljanje izdanja Podružnice na Danima Matije Petra Katančića u Valpovu

Datum objave: 31.08.2020.

U sklopu Katančićevih dana u srijedu 26. kolovoza u kapelici Dvorca Prandau-Normann održano je predstavljanje dvije knjige koje su izašle u izdanju Podružnice. Riječ je o knjizi dr. sc. Danijela Jelaša Gradovi donjeg međurječja Drave, Save i Dunava u srednjem vijeku i knjizi dr. sc. Stanka Andrića Rudina – benediktinski samostan sv. Mihaela Arkanđela.

mpk_2020_3_16

Sadržaj knjiga detaljano je predstavila recenzentica dr. sc. Marija Karbić koja je naglasila znanstvenu relevantnost obje knjige kada je u pitanju srednjovjekovna povijest današnje Slavonije. Danijel Jelaš je valpovačku publiku upoznao s procesima urbanizacije na prostoru današnje Slavonije u kasnom srednjem vijeku pri čemu je posebnu pažnju posvetio trgovištu Željanovci koje se nalazilo u podgrađu utvrde Valpovo. Prikazao je razvoj Željanovca dok je gospodar Valpova bio Ladislav Morovićki i kada su Željanovci stekli povlastice slične drugim tadašnjim manjim gradovima. Stanko Andrić je dao kratak osvrt na svoje interdisciplinarno istraživanje benediktinskog samostana Rudina te je svoju knjigu i knjigu kolege Jelaša zajedno s knjigom Marije Karbić Plemićki rod Borića bana označio kao svojevrsno istraživačko troknjižje srednjovjekovne povijesti današnje Slavonije. Na kraju je valpovačkoj publici zahvalio na velikom odazivu.

Zadnje novosti

„Brod kulture” – prilog o radu Podružnice

U emisiji “Brod kulture” SBTV-a o radu Podružnice u 2020. te planovima za 2021. govore dr. sc. Stanko Andrić, predstojnik Podružnice i Tatjana Melnik, voditeljica knjižnice.

Zadnja izdanja

Korice Rat za Bosansku posavinu
Rudina naslovnica
naslovnica tombor

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.