Franjevci u Slavonskom Brodu. Zbornik radova znanstvenog skupa

Težina 0.9 kg
Autor

Dino Mujadžević (ur.)

Godina izdanja

2012.

Uvez

Meki

Broj stranica

360

Format

29 cm

ISBN

978-953-6659-70-8

Suizdavači

Franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Cijena: 2,86  (21,55 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

Važnost franjevačkog faktora u povijesti Slavonskog Broda i njegove neposredne okolice navela je upravu Hrvatskoga instituta za povijest – Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu (dalje: Podružnica) da se upusti u projekt obilježavanja franjevačkog doprinosa lokalnoj povijesti organiziranjem znanstvenog skupa i objavljivanjem zbornika radova.

 

Nakon priprema koje su zbog raznih otegotnih okolnosti potrajale više godina, s ponosom stručnoj javnosti i drugoj zainteresiranoj publici možemo predstaviti zbornik Franjevci u Slavonskom Brodu, koji donosi radove s istoimenog znanstvenog skupa održanog 27. listopada 2007. u organizaciji naše Podružnice i Franjevačkog samostana Slavonski Brod i pod potkroviteljstvom mr. sc. Bože Biškupića, tadašnjeg ministra kulture u Vladi Republike Hrvatske. Znanstveni skup Franjevci u Slavonskom Brodu organizirale su ove institucije povodom nekoliko značajnih – i istodobno tijesno povezanih – jubileja koji se odnose na slavonskobrodske franjevce. Prva je obljetnica petsto godina djelovanja franjevaca, druga tristo godina od utemeljenja franjevačkog samostana, a treća pak dvjesto osamdeset godina od gradnje crkve i franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.

 

Povodom znanstvenog skupa Podružnica i Franjevački samostan u zajedničkoj su nakladi tiskali i knjižicu naslovljenu Franjevci u Slavonskom Brodu. 500 godina djelovanja franjevaca. 300 godina utemeljenja samostana. 280 godina gradnje crkve i samostana u nakladi od 250 primjeraka. Knjižica sadrži program (tj. popis sudionika i izlaganja) te sažetke svih izlaganja na hrvatskom. Na skupu su izlaganja održali eminentni slavonski i/ili franjevački povjesničari, kao i povjesničari umjetnosti, kroatisti, arhivisti i konzervatori. Izlaganja su pretežito bila posvećena „zlatnom dobu“ franjevačke prisutnosti u Slavonskom Brodu, 17. i 18. stoljeću, no dio njih je zadiralo u ranija i kasnija razdoblja. U prvom, prijepodnevnom dijelu skupa, posvećenom općim temama vezanim za problematiku slavonskobrodskih franjevaca i Slavonskog Broda općenito, nastupili su Milan Vrbanus, Zlata Živaković-Kerže, Emanuel Hoško, Mijat Jerković, Damir Matanović, Andrija Zirdum i Domagoj Šimunović. U popodnevnoj sesiji, posvećenoj pojedinim posebnim pitanjima iz slavonskobrodske franjevačke povijesti, izlagali su: Željka Perković, Egidije Biber, Marija Mirković, Luka Slijepčević, Mijo Hrman, Ivo Pranjković, Robert Skenderović, Ivan Medved, Hrvoje Špicer, Irena Krumes Šimunović i Silvana Ereiz. Nažalost, u ovom zborniku ne nalaze se sva izlaganja ili radovi nastali na temelju njih. Naime, uredništvo ni nakon opetovanih molbi nije dobilo neke od radova za objavljivanje, dok nekoliko radova nije uvršteno zbog neprilagođenosti strogo znanstvenoj koncepciji zbornika.

 

Dr. sc. Dino Mujadžević, urednik zbornika