Jubilej 100. godišnjice osnivanja grkokatoličkih župa Sibinj, Gornji Andrijevci i Slavonski Brod: 1908.-2008.

Težina 0.9 kg
Autor

Ivan Barščevski, Olja Barščevski i Željko Peh

Godina izdanja

2009.

Uvez

Meki

Broj stranica

380

Format

24 cm

ISBN

978-953-97015-46-3

Suizdavači

Udruga hrvatskih ukrajinista

Cijena: 2,86  (21,55 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

S namjerom što kvalitetnijeg predstavljanja povijesti multietničkog prostora Brodskog Posavlja, kao i ostalih područja Slavonije, Srijema i Baranje, brodska Podružnica Hrvatskog instituta za povijest pokrenula niz Etničke teme. Prva knjiga unutar ovog niza, koja svjedoči o stoljetnoj kulturi suživota na našim prostorima, jest Jubilej 100. godišnjice osnivanja grkokatoličkih župa Sibinj, Gornji Andrijevci, Slavonski Brod 1908. – 2008. skupine autora: o. Ivan Barščevski, Olja Barščevski i Željko Peh. Svojim sadržajem knjiga se odnosi na vrlo značajnu, ali, nažalost, još uvijek nedovoljno istraženu temu rekonstrukcije nastanka i egzistencije ukrajinskog pučanstva na hrvatskim prostorima.

Jedna od središnjih institucija ukrajinskog pučanstva na ovim prostorima, u smislu organiziranja, bila je njihova crkva – grkokatolička. Bez obzira na teške povijesne, političke i druge okolnosti koje su uvjetovale sudbinu ukrajinskog kontingenta na hrvatskim prostorima, ta je crkva ne samo opstala, nego je i sačuvala značajnu informaciju o svojoj pastvi. Stoga je proučavanje povijesti Ukrajinske grkokatoličke crkve u Hrvatskoj bitno povezano s poviješću ukrajinske migracije na ove prostore.

Knjiga se sastoji od tri poglavlja. U prvom poglavlju o. Ivan Barščevski priredio je kronike župa koje su vodili župnici od dolaska Ukrajinaca u ova mjesta početkom 20. stoljeća i osnivanja župa do današnjih dana.

Drugo poglavlje predstavlja diplomski rad Olje Barščevski Prošlost i sadašnjost grkokatoličke župe Uspenija Presvete Bogorodice u Sibinju i njezine perspektive u budućnosti koji je nagrađen na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i daje opći pregled povijesti grkokatoličke zajednice u ovim župama.

Treće poglavlje, kojeg je autor Željko Peh, je marljivo skupljena genealogija ukrajinskih obitelji od njihovog dolaska početkom 20. stoljeća. Autor je nastojao rekonstruirati popis svih obitelji u sljedećim naseljima: Bilice, Brodski Stupnik, Bučje, Bukovlje, Čelikovići, Drenovac, Gornji Andrijevci, Grgurevići, Grižići, Gromačnik, Jakačina, Ježevik, Klokočevik, Kujnik, Magić Mala, Radovanje, Ravan – Brčino, Sibinj, Slobodnica, Stari Slatinik, Šušnjevci, Trnjani, Vranovci i Zagrađe.

Zahvaljujući po prvi puta publiciranim dokumentima, dnevnicima, uspomenama (pojedini događaji iz lokalne povjesnice, posebno za vrijeme i nakon Prvoga svjetskog rata, poznati su upravo iz ovih kronika), uključujući i svjedočenja iz Bosne gdje je prebivalo ukrajinsko pučanstvo, doseljeno potom u hrvatske krajeve, prikazan je niz dramatičnih razdoblja, ratnih i političkih previranja kojima je ispunjeno prošlo stoljeće.

Autori su u ovoj knjizi obradili širok krug informativne građe koja, uz određene autorske komentare, stvara panoramsku sliku sto godina života ukrajinskog etnosa u hrvatskom društvu.