Osječka sjećanja. Njihov život u našem sjećanju, 2. dio

Autor

Zlata Živaković-Kerže

Godina izdanja

2011.

Uvez

Tvrdi

Broj stranica

384

Format

16 cm

ISBN

978-953-6659-64-7

Suizdavači

Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek i Studio HS Internet d.o.o., Osijek

Cijena: 6,67  (50,26 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

Nema na zalihi

Knjiga, koju je u potpunosti ilustrirala autorica, nastavak je objavljivanja podataka o životu poznatih i manje poznatih Osječana. Objavljeni su podaci o životu poznatih i manje poznatih Osječana; ne cjeloviti životopisi, nego naznake o onome čime su na raznim područjima ostavili zapažen trag. Knjiga je plod nakana dugih više od deset godina i, dakako, u tom razdoblju fragmentarnog pisanja / istraživanja i predavanja o životu i djelovanju istaknutih i manje istaknutih Osječana.

Sadržaj knjige je po tome još jedan prilog za proučavanje povijesti Osijeka, pri čemu nosi pečat osobne prosudbe, o tome tko su poznati i manje poznati Osječani. Ovoj drugoj knjizi, kao i prvo, nije bila svrha, a kako bi to i moglo, obuhvatiti sve istaknute osobe. Stoga je autorica u njoj nastojala predočiti čitateljstvu – na jednostavan način te, koliko se moglo – korektnim izborom podataka uvrstiti Osječane, bilo po rođenju, ili zbog dugogodišnjeg života u Osijeku i sličnih razloga, koji su u proteklim razdobljima – stoljećima, desetljećima i
godinama – ostavili zapažen trag u gospodarskom, kulturnom, društvenom, zdravstvenom, znanstvenom, prosvjetnom, sportskom i inom životu grada na Dravi. Pri tome su temeljni kriteriji bili da više nisu živi i da su pripadali (po rođenju, smrti ili djelovanju) u 19. ili 20.
stoljeće.

I ovaj put su uz svaki prilog / životopis, u želji da čitatelji saznaju i više od onoga što sam napisala, navedeni ili vrelo ili literaturu ili kazivača da se čitatelji ako hoće i time posluže.