Požeški sandžak i osmanska Slavonija

Težina 0.9 kg
Autor

Fazileta Hafizović

Godina izdanja

2016.

Uvez

Meki

Broj stranica

208

Format

24 cm

ISBN

978-953-6659-95-1

Cijena: 4,76  (35,86 kn)

Izražena cijena je bez PDV-a.

Povijest Slavonije u osmanskom periodu dugo je vremena bila, za što je više razloga, predstavljena samo na osnovi neosmanskih izvora. Jedan od razloga je taj što je osmanski jezik jedan konglomerat sastavljen od turskog, arapskog i perzijskog jezika, tako da se moralo posjedovati znanje sva tri ova jezika, da bi se rukom pisani dokument mogao pročitati i prevesti.

Radovi/rasprave sakupljene u ovom izdanju dr. Hafizović napisala je upravo na temelju izvora osmanske provenijencije, a odnose se na povijest Požeškog sandžaka – upravna jedinica u Osmanskom carstvu stvorena nakon što su osmanske snage osvojile Požegu 1537. godine. Kao pogranični sandžak održao se sve do 1691. godine.

Neki od njih su prvi radovi koje je uopće napisala, počinjući se baviti ovim poslom, a njihova je najveća vrijednost upravo u njihovoj apsolutnoj oslonjenosti na izvore. To su podaci koji se ne mogu falsificirati ili zanemariti.

Radovi/rasprave objavljene su u više znanstvenih časopisa, čiji se nazivi nalaze u fusnotama, a poredani su kronološki, kako su i objavljivani. Svaki rad je dorađen u međuvremenu pronađenim novim podacima, bilo da su oni direktno iz izvora, bilo iz literature koja se u proteklom vremenu pojavila. Novi podaci priopćeni su u fusnotama, dok je osnovni tekst uglavnom ostao isti. Također su dodata i nešto šira objašnjenja manje poznatih termina, na mjestu gdje se svaki od njih prvi put spominje.