Zbornik o fra Antunu Bačiću

„Zbornik o fra Antunu Bačiću” predstavljen našičkoj publici

Datum objave: 09.05.2013.

U Našicama je u srijedu, 8. svibnja 2013. predstavljen „Zbornik o fra Antunu Bačiću”.

emaus9_5_1aU sklopu tradicionalne manifestacije „X. dani franjevačke kulture u Našicama“, koji traju u Našicama od 7. do 15. svibnja, u dvorani „Emaus“ održano je predstavljanje knjige „Zbornik o fra Antunu Bačiću. Radovi znanstvenog skupa održanog 14. i 15. travnja 2010. – Slavonski Brod / Našice” (suizdanje Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Zavičajnog muzeja Našice, Franjevačkog samostana u Našicama, Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu i Grada Našica).

Organizatori manifestacije su: Franjevački samostan Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama, Zavičajni muzej Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice.

 

 

emaus9_5_6Prije samog predstavljanja knjige prisutni su mogli uživati u lijepom glazbenom uvodu koji su samo za ovu priliku priredili učenici Osnovne glazbene škole Dore Pejačević. U pozdravnom govoru nakon glazbeno uvoda gradonačelnik Krešimir Žagar zahvalio se mladim glazbenicima i pozdravio sve prisutne goste i posjetitelje. Pohvalio je autore što su svoje znanje, iskustvo i istraživački rad te ljubav prema povijesnoj baštini i kulturi uspjeli predočiti posjetiteljima na ovom predstavljanju. Tri godine otkad je na istom mjestu održan znanstveni skup o fra Antunu Bačiću brzo su proletjele, i lijepo je imati ovakav pisani podsjetnik na sve što se tada moglo čuti i naučiti, jer knjiga je od velike vrijednosti koja će nam zauvijek ostati, rekao je gradonačelnik. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice gđa Silvija Lučevnjak je rekla kako je ovo već deseta manifestacija po redu i kako se već dugi niz godina družimo s baštinom našičkih franjevaca iznjedrili su dosta sadržaja među kojim se posebno ističe sve što je vezano za bogatu baštinu Franjevačke knjižnice i arhiva u Našicama. „To je neprocjenjivo blago izvor na koji ćemo se još dugo napajati, pa se tako i ova knjiga zasniva na radu čovjeka koji je možda i najviše pridonio razvoju te knjižnice u 18.st“ – istaknula je ravnateljica Lučevnjak, rekavši da je puno toga iza, ali i ispred njih, a ona se raduje svakoj budućoj manifestaciji, izložbi i projektu, a posebno suradnji s Hrvatskom institutom za povijest – Podružnicom za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu na čelu s dr. sc. Stankom Andrićem i njegovom suradnicom Tatjanom Melnik, urednicom ovog zbornika.

Zadnje novosti

OBAVIJEST o radu Knjižnice Podružnice HIP-a

Knjižnica Podružnice od 11. svibnja 2020. radi za vanjske korisnike po uobičajenom radnom vremenu od 9-15 sati. Molimo da se korisnici prethodno najave telefonski ili e-mailom.

Zadnja izdanja

Rudina naslovnica
naslovnica tombor
Jelas-Gradovi-korice

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.