Znanstveni skup „Rijeka Sava u povijesti” – obavijest

Datum objave: 01.08.2013.

U tijeku su pripreme za znanstveni skup „Rijeka Sava u povijesti”…

U tijeku su pripreme za znanstveni skup „Rijeka Sava u povijesti”, koji će Podružnica organizirati 18. i 19. listopada 2013. u Slavonskom Brodu. To je prvi takav skup posvećen iscrpnoj obradi rijeke Save u povijesnoj perspektivi.
Skup je pobudio veliko zanimanje te su za njega pristigle prijave s naslovima mogućih izlaganja od čak sedamdesetak istraživača. Od toga je izabrano 25 najzanimljivijih naslova, što je i konačan broj izlagača koji će sudjelovati na skupu. Izlagači će doći iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.
Točan program znanstvenog skupa bit će poznat u rujnu 2013.

Gradiska-mlinovi_na_Savi_sezdesetih

Kroz stoljeća pisane povijesti, kao i kroz materijalne tragove prošlih vremena, temu koju smo nazvali „Rijeka Sava u povijesti” moguće je promatrati i istraživati s različitih aspekata: Sava kao plovni put, od antičkog razdoblja do danas; Sava kao realna politička i kao simbolička ili mentalna granica; Sava kao prirodna barijera u mirnodopskim prilikama i u ratnim zbivanjima, i tehnike svladavanja te barijere („brodovi”, skele, mostovi); Sava kao gospodarsko dobro (ribolov, mlinovi-vodenice, eksploatacija šljunka i pijeska); Sava kao prirodna opasnost za okolicu (poplave); refleksi Save u duhovnoj kulturi (od rimskog kulta boga Savusa do motiva u posavskim narodnim pjesmama); Sava i rekreacija (kupališta, veslanje, „splavarenje” itd.)…
Kroz sve navedene aspekte ili kroz većinu njih, rijeka Sava čvrsto je upletena u tkivo povijesti četiriju zemalja kroz koje ili uz čije granice protječe: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. No, Sava je podjednako važna i za političku, gospodarsku i kulturnu povijest starijih ili davnih europskih veledržava što su u međuvremenu nestale s povijesne pozornice: Rimskoga Carstva, Bizanta, Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, Osmanskog Carstva i Habsburške (Austro-Ugarske) Monarhije. Stoga svakako pomalo začuđuje činjenica da još nije bilo pokušaja da se mjesto rijeke Save u povijesti promotri i vrednuje sintetski, u cjelini i s obzirom na sve spomenute aspekte. Cilj je ovoga znanstvenog skupa da osvijesti i počne popunjavati tu prazninu.

Sava-HDA-potkraj_16_st

Zadnje novosti

Projekt „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“

Najveći projekt koji je odobren Gradu Valpovu u novijoj povijesti. Vrijednost projekta je 16.556.559,12 kn, a financiran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Na projektu su od svibnja 2019. radili Valpovački poduzetnički centar d.o.o. Valpovo i Upravni odjeli grada Valpova u suradnji s gradonačelnikom Matkom Šutalom i dr. sc. Dinkom Županom.

rekonstrukcija-1024x576

Pročitajte više

Zadnja izdanja

Rudina naslovnica
naslovnica tombor
Jelas-Gradovi-korice

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.