josip_matasovic

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem »Josip Matasović i paradigma kulturne povijesti«

Datum objave: 12.01.2013.

 Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje (Slavonski Brod) u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom (Zagreb), Društvom za hrvatsku povjesnicu (Zagreb) i Gradskom knjižnicom Slavonski Brod, organizirali su u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod 23. i 24. studenog 2012. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem »Josip Matasović i paradigma kulturne povijesti«.

Pjosip_matasovicedeseta obljetnica smrti Josipa Matasovića (istovremeno i 120-a rođenja i 90-a kako je počeo izdavati časopis Narodna starina) bila je povodom održavanju znanstvenog skupa „Josip Matasović i paradigma kulturne povijesti“. Skup je održan u Slavonskom Brodu 23.-24. studenog 2012., a na njemu je održano 21 izlaganje (od prijavljenih 23).

Okupili su se eminentni povjesničari iz najuglednijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj (Hrvatski institut za povijest, Filozofski fakultet u Zagrebu, HAZU, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu) te dva inozemna izlagača (Institut za noviju historiju Srbije u Beogradu, Filozofski fakultet u Skoplju).

Tijekom dva dana raspravljalo se u tri sukcesivne sekcije (Kulturnopovijesna paradigma, Život i osobnost Josipa Matasovića, Matasovićeve teme i radovi) o Matasovićevom životnom putu, djelovanju, radovima te historiografskoj i metodološkoj važnosti za današnje istraživače povijesti. Obrađene su brojne teme, postavljena nova pitanja i uočene praznine (na koje će možda odgovoriti neki budući znanstveni skup). Matasoviću se pristupilo kao čovjeku u svom vremenu, a njegov se doprinos pokušalo sagledati kritički. Nakon svake sekcije vođena je i izuzetno poticajna diskusija. Skup je potvrdio onovremenu avangardnost te današnju aktualnost njegovog kulturološkog pristupa povijesti kao predmetu istraživanja. 

 

Prikaži PDF datoteku

 

Program skupa i sažeci izlaganja 

 

 

Zadnje novosti

NATJEČAJ za izbor na znanstvena radna mjesta

Raspisan Natječaj za izbor na sljedeća znanstvena radna mjesta na neodređeno vrijeme:

1. znanstveno radno mjesto znanstveni suradnik – za istraživanje moderne kulturne povijesti Slavonije u srednjoeuropskom kontekstu (19. stoljeće) – 1 izvršitelj;
2. znanstveno radno mjesto viši znanstveni suradnik (povijest 19. stoljeća) – 1 izvršitelj;
3. znanstveno radno mjesto znanstveni savjetnik (povijest srednjeg vijeka) – 1 izvršitelj;
4. znanstveno radno mjesto znanstveni savjetnik u trajnom zvanju (povijest 20. stoljeća) – 1 izvršitelj.

Pročitajte više

Zadnja izdanja

srittig
Zbornik Oriovcanin-korice-FINAL
zbio_2

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.