plemkinje

Javno predavanje dr. sc. Marije Karbić: „Položaj i uloga plemkinja u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka”

Datum objave: 15.09.2016.

Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je 13. rujna 2016. domaćin javnom predavanju dr. sc. Marije Karbić.

 

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, 13. rujna 2016, održano osmo u nizu javnih predavanja djelatnika Podružnice u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice:

 

J A V N O P R E D A V A NJ E:

dr. sc. Marija Karbić

POLOŽAJ I ULOGA PLEMKINJA
U SLAVONIJI
TIJEKOM SREDNJEG VIJEKA

 

 

Plakat-javna_predavanja-2015

U predavanju se nastojalo ocrtati mjesto koje su u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka zauzimale pripadnice plemstva, društvene grupe koja je igrala vodeću ulogu u životu zemlje (gospodarskom, političkom, pa i kulturnom). Iako nam vrela donose znatno manje vijesti o plemkinjama nego o plemićima, uspoređivanjem pravnih odredbi (u prvom redu Tripartita) i podataka koje nalazimo u drugim tipovima izvora (kraljevskim i kaptolskim ispravama, sudskim spisima, narativnim vrelima, itd.), može se kreirati slika o njihovu položaju i značenju u onovremenoj Slavoniji.

Kada nastojimo sagledati mjesto plemkinja u društvu, treba imati na umu da su razlike između njihovog položaja i položaja muških pripadnika njihova staleža bile uvjetovane i samom prirodom plemstva. Plemić je prije svega bio ratnik, čija je osnovna dužnost bila vojna služba kralju. Stoga je činjenica da su tu službu u načelu vršili muškarci smanjivala važnost žena i stavljala ih u podređen položaj, a posjedi stečeni zaslugama na bojnom polju prirodno su pripadali prvenstveno muškarcima. Ipak, usprkos tome, plemkinje su igrale značajnu ulogu u društvu. Štoviše, u praksi su često bile u povoljnijem položaju nego što bi to sudeći po zakonskim odredbama trebale biti.

Položaj plemkinja u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka u predavanju se razmatrao s obzirom na nasljedno pravo, a govorilo se i o mirazu, pravima udovica, kao i o skrbništvu nad djecom. Kroz djelovanje pojedinih pripadnica velikaških obitelji prikazano je i sudjelovanje plemkinja u gospodarskim aktivnostima i upravljanju imanjima, u sudskim procesima, podupiranju crkvenih ustanova, ali i političkim događajima (pa i ratovima s Osmanlijama), te se ukazalo na važnost koju su imale, kako za svoje obitelji, tako i u društvu općenito.

 

Prilog SBTV-a:

 

karbic-flyer_page_11

karbic-flyer_page_21

Zadnja izdanja

naslovnica zbornik
krivnja-i-kazna-presvlaka-def-press
povijest_podunavskih_Hrvata

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.