slika-12-detalj

Javno predavanje dr. Stanka Andrića: „Putovanje Nikole Iločkoga u Rim 1475. godine”

Datum objave: 10.11.2016.

Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je domaćin javnom predavanju dr. sc. Stanka Andrića.

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, 09. studenog 2016, održano deseto u nizu javnih predavanja djelatnika Podružnice u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice:

J A V N O   P R E D A V A NJ E:

dr. sc. Stanko Andrić

Putovanje Nikole Iločkoga

u Rim 1475. godine

Plakat-javna_predavanja-2015

Nikola Iločki spada među najistaknutije velikaše u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu potkraj srednjega vijeka. U različitim je razdobljima bio erdeljski vojvoda te mačvanski, severinski, slavonski i hrvatski ban. U zadnjim godinama života, od 1471. do 1477, bio je i kralj Bosne te je upravljao dijelovima Bosne koje Osmanlije nisu osvojili u velikom pohodu 1463. Iako bolestan, na početku 1475. posjetio je Italiju i Rim kako bio ondje sudjelovao u proslavama i duhovnim povlasticama crkvenog Jubileja. Nikola je u Italiju putovao zaista kraljevski, s velikom pratnjom, na 150 konja. Njegov boravak u Rimu, u ožujku 1475, nije samo zabilježen u raznim dokumentima, nego je i likovno ovjekovječen: Nikolin prijam kod pape Siksta IV prikazan je na jednoj od fresaka u rimskom Hospitalu Svetoga Duha (Ospedale di Santo Spirito in Sassia).

 

Osim boravka u Rimu, potanko su opisani i Nikolini boravci, na odlasku i na povratku, u gradu Ferrari, gdje ga je ugostio znameniti vojvoda Ercole I d’Este. Iz tog je renesansnog grada kralj Nikola poveo sa sobom u Ilok tri majstora graditelja i jednog vrtlara kako bi unaprijedio arhitekturu i uređenje svoga obiteljskog središta na Dunavu. Hodočasničko putovanje Nikole Iločkoga u Rim nije puka povijesna epizoda, nego kompleksan povijesni događaj zanimljiv za istraživanje raznih pitanja: kasnosrednjovjekovnih putovanja, oblika laičke pobožnosti, kulturnih veza ugarsko-hrvatskog Podunavlja s Italijom i napokon biografije velikaša Nikole Iločkoga.

 

 

andric-flyer_page_1 andric-flyer_page_2

Zadnja izdanja

mađari_korice
naslovnica zbornik
krivnja-i-kazna-presvlaka-def-press

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.