vojna_granica_karta

Znanstveni skup „Franz Vaniček i vojnokrajiška historiografija” – poziv na znanstveni skup

Datum objave: 21.02.2014.

Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje organizira u Slavonskom Brodu od 23. do 24. listopada 2014. znanstveni skup FRANZ VANIČEK I VOJNOKRAJIŠKA HISTORIOGRAFIJA.

Pozivamo vas da sudjelujete na znanstvenom skupu posvećenom životu i djelu Franza Vaničeka i vojnokrajiškoj historiografiji.
Ispunjeni prijavni list (priložen) s naslovom izlaganja molimo poslati do 15. travnja 2014. na poštansku adresu: Hrvatski institut za povijest, A. Starčevića 8, 35000 Slavonski Brod, ili na e-mail: info@new.hipsb.hr.
Sažetke izlaganja (cca. 1 kartica) molimo poslati najkasnije do 15. lipnja 2014. na e-mail: info@new.hipsb.hr.
Predviđa se da će radni jezici znanstvenog skupa biti hrvatski, engleski i njemački.
Organizator skupa osigurat će za sudionike hotelski smještaj.

* * *

franz_vanicekZnanstveni skup pod naslovom  „Franz Vaniček i vojnokrajiška historiografija” održat će se u Slavonskom Brodu u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Povod organizaciji skupa jest 120. obljetnica Vaničekove smrti.
Kao što naznačuje naslov, skup će biti usredotočen na dvije teme.
Prva je život i djelo Franza (Františeka, Franje) Vaničeka (Walterdorf kod Praga, 1809. – Osijek, 1894.). Najveći dio radnog vijeka Vaniček je proveo kao profesor, prefekt i ravnatelj na Gimnaziji u Vinkovcima. Upamćen je kao revan germanizator i promicatelj habsburškog kulta. Uz profesorski rad objavljivao je stručne članke u časopisima na njemačkom jeziku. Nakon umirovljenja 1869. živio je s obitelji u Andrijevcima i Osijeku. Tada je po narudžbi državnih vlasti u razmjerno kratkom roku napisao pionirsko djelo, sintezu povijesti habsburške Vojne krajine u četiri opsežna sveska, naslovljenu Specialgeschichte der Militärgrenze, aus Originalquellen und Quellenwerken geschöpft (Beč, 1875). Za potrebe istraživanja stavljeni su mu na raspolaganje austrijski ratni arhivi, koje je temeljito proučio. Vaničekova povijest obuhvaća razdoblje od začetaka habsburškoga vojnokrajiškog sustava u prvoj polovici 16. stoljeća do potpunog razvojačenja Vojne krajine 1873. U tome „prvom djelu svoje vrste” sabrano je mnoštvo podataka koji su kasnijim povjesničarima služili kao polazište za daljnja istraživanja vojnokrajiške povijesti. Stoga će se na skupu tome Vaničekovu djelu pokloniti osobita pozornost. Osim Specialgeschichte, svoga daleko najvažnijeg djela, Vaniček je 1889. u Osijeku objavio i manju autobiografsku knjigu pod naslovom Ein arbeitsames Leben.

 

miltargrenzeDruga, s prvom povezana, tema skupa bit će vojnokrajiška historiografija. U tom sklopu nastojat će se ponuditi pregled i bilanca dosadašnjih istraživanja povijesti Vojne krajine (Vojna granica, lat. Confinium militare, njem. Militärgrenze, mađ. Katonai Határőrvidék, rum. Graniţă militară), to jest habsburškog obrambenog pojasa prema Osmanskom Carstvu koji je u    16. i 17. stoljeću bio ograničen na hrvatsko-slavonska područja od Kvarnera do Drave, a u 18. je stoljeću proširen daleko prema istoku, na dijelove oslobođene donje Slavonije, Srijema, Banata i Erdelja, za kraće vrijeme i Potisja i Pomorišja. Izlaganja na skupu trebala bi ocijeniti važnije autore i djela posvećena vojnokrajiškoj povijesti nastala od sredine 19. stoljeća do danas. Nastojat će se razmotriti ključni problemi iz te povijesti, dosad primjenjivani pristupi i ostvareni rezultati, kao i smjerovi budućih istraživanja. Planiramo da u nekoliko izlaganja proučavanje povijesti Vojne krajine bude promotreno i u komparativnom kontekstu, kao specifičan slučaj koji je moguće smjestiti u sklop interdisciplinarnih istraživanja za koja su u novije vrijeme usvojeni okvirni termini „border studies” i „frontier studies”.

 

Prikaži PDF datoteku

 

Poziv na znanstveni skup

Prikaži PDF datotekuCall for Papers

wordfile

 

  Prijavni list | Paper proposal

Zadnje novosti

SNIŽENJE CIJENA svih izdanja Podružnice

Sva izdanja Podružnice, uključujući i sve brojeve časopisa „Scrinia Slavonica”, dostupna su po sniženim cijenama u periodu 1.11. – 31.12.2020.

sniženje

Pročitajte više

Zadnja izdanja

Korice Rat za Bosansku posavinu
Rudina naslovnica
naslovnica tombor

Hrvatski institut za povijest

Podružnica za Povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Kontaktirajte nas

Ante Starčevića 8.
35000 Slavonski Brod

info@hipsb.hr

+385 (35) 447-243

Katalog/WebShop

Sva prava zadržava | Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje © 2013.